Robotit elintarviketeollisuudessa

Marjariitta Saarivirta ja Janika Tommiska, Satakunnan ammattikorkeakoulu

Teollisuudessa on jo pitkään käytetty apuna robotteja, sillä työn yksitoikkoisuus, nopeatahtisuus ja oleskelu mahdollisesti kuumissa tai kylmissä oloissa aiheuttavat ihmiselle pitkään jatkettuna erehdyksiä ja tarkkaavaisuuden häiriöitä sekä stressiä. Robotti myös kykenee suoriutumaan työstä nopeammin, tarkemmin ja laadunvalvonnallisesti ihmistä paremmin. Elintarviketeollisuudessa on huomattu n. 25 % tuottavuusnousu joka toki vaihtelee riippuen käytetystä laitteistosta. (Iqbal, Khan, & Khalid 2017; Prof. Dr. H. J. BuckenhüskesDLG-Fachzentrum… 2015.)

Elintarviketeollisuudessa on otettava huomioon ihmisten läsnäolon aiheuttama kontaminaatioriski. Robotteja käyttämällä ehkäistään erilaisten bakteerien kuten salmonellan, listerian ja patogeenien (taudinaiheuttaja) leviäminen, mutta vain suoraan elintarvikkeen kanssa kosketuksiin joutuvat tarttujat vaativat erityisominaisuuksia. Näitä ovat mm. korroosionkestävyys, myrkytyksettömyys sekä nesteiden imeytymättömyys. (Applied Robotics www-sivut 2019; Wirtanen 2002.)

Elintarvikkeiden kanssa suoraan kontaktissa olevien robottien on oltava helposti puhdistettavia ja tarvittaessa desinfioitavissa. Konedirektiivin (98/37/EU) mukaan pintojen pitää olla sileitä eikä niissä saa olla mitään railoja tai orgaanisia aineita kerääviä reunoja. Ulkonemia sekä syvennyksiä tulisi olla mahdollisimman vähän. Mikäli mahdollista ruuveja on vältettävä ja sisäpintojen pitää olla riittävän kaarevia jotta perusteellinen puhdistus voidaan suorittaa ja nesteet pääsevät esteettömästi poistumaan ja samalla on huolehdittava siitä, että pinnat pääsevät kuivumaan riittävästi jolloin minimoidaan mikrobien kasvu . Voiteluun saa käyttää vain elintarvikekelpoisia NSF H1, ISO 21469 standardin mukaisia voiteluaineita. Jotkin laitevalmistajat ovat ratkaisseet hygieniaongelmat kehittämällä eräänlaisia ihmisen käsineitä muistuttavia suojia jotka peittävät kaikki kontaktipinnat ja robotista saadaan näin steriloinnin kestävä. Yleisiin vaatimuksiin kuuluu, ettei käytetty materiaali saa lohjeta, hilseillä tai muuten kulua niin, että elintarvikkeeseen kulkeutuu sinne kuulumattomia materiaaleja. Elintarvikkeeseen ei myöskään saa liueta mitään joka voisi muuttaa sen ominaisuuksia. (Aarnisalo & Pahkala 2002; Elintarviketeollisuusliitto 2018; Prof. Dr. H. J. BuckenhüskesDLG-Fachzentrum … 2015; RBR Staff 2010.)

Aikaisemmin robotin tarttuja on käyttänyt esiasetettua voimaa tai sen on pitänyt tietää tuotteen tarkat mitat jotta päästään hyvään tulokseen. Nykyään robottien hinnat ovat laskeneet ja niiden nopeudet ovat kasvaneet. Kotelointiin on alettu kiinnittää huomiota ja niistä pyritään tekemään sileämpiä jolloin niiden IP-luokitusta (International Protection, Euroopassa oleva luokitusjärjestelmä joka kertoo sähkölaitteden ja koteloiden tiiviyden) (IP-luokitus 2018) voidaan nostaa. Laitevalmistajat ovat myös alkaneet kehittää tarttujia joilla on mahdollista vaihdella töitä nopeaan tahtiin. Suunnittelussa on otettava huomioon, että käsiteltävä tuote voi olla erittäin pehmeä, särkyvä, erikoisen mallinen ja painoltaan vaihteleva. Käsittelystä ei saa jäädä mitään jälkiä. (Pettersson 2008.)

Lähteet:

Aarnisalo, K. & Pahkala, S. 2002. Viitattu 13.05.2019. https://www.vtt.fi/inf/pdf/publications/2002/P480.pdf

Applied Robotics www-sivut. 2019. Viitattu 13.05.2019. https://www.appliedrobotics.com/industry-solutions/food-industry/

Iqbal, J., Khan, Z. H. & Khalid, A. 2017. Prospects of robotics in food industry. Viitattu 13.05.2019. http://www.scielo.br/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0101-20612017000200159

Pettersson, A. 2008. Viitattu 13.05.2019. https://www.newfoodmagazine.com/article/1170/novelq-robotics-to-handle-food-sensitive-and-hygienic-grippers/

Prof. Dr. H. J. BuckenhüskesDLG-Fachzentrum ErnährungswirtschaftH.Buckenhueskes@DLG.orgIn conjunction with the DLG’s working group on robots in the food industry 2015. Robots in the food industry. https://www.dlg.org/fileadmin/downloads/food/Expertenwissen/Lebensmitteltechnologie/ e_2015_1_Expertenwissen_Robots.pdf

Wirtanen G. 2002. Viitattu 13.05.2019. https://www.vtt.fi/inf/pdf/publications/2002/P480.pdf